2019. március

Télbúcsúztatás

A hideg tél után a gyerekekkel együtt már nagyon vártuk, hogy megérkezzen a tavasz. Ezért nagyon aktívan és örömmel készültek a kiszebáb égetésre. A gyerekek saját maguk is készítettek kiszebábot papírból, melyet a csoportszobában megtáncoltattak. Sokat beszélgettünk ennek a hagyománynak a lényegéről, régebbi képeket néztünk, felidéztük az ezzel kapcsolatos élményeiket.

Aztán elérkezett a közös kiszebáb égetése, mellyel együtt nemcsak a hideget, hanem a betegségeket, a rosszaságot és a bajt is elzavartuk.

A Fővárosi Nagycirkuszban jártunk

Pályázat keretében ebben az évben az óvodánkba járó nagycsoportosokkal ellátogattunk Budapestre, a Fővárosi Nagycirkuszba. Nagy izgalom előzte meg az utazást. Gyönyörű szép, napsütéses délutánt fogtunk ki, így az előadás előtt sétáltunk egyet a Városligetben. Már a cirkusz épülete is figyelemfelkeltő volt. A gyerekek és velük együtt a felnőttek ámulattal nézték a színvonalas műsort. Nagy élmény volt mindenkinek ez a délután.

Simontornyai vár

Nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódóan ellátogattunk a simontornyai várba, ahol a többek között a csatákhoz, harcokhoz használt fegyvereket, páncélt és ágyúgolyókat is megnéztük. Körbejártuk a várat, megmásztuk a sok lépcsőt és felérve a toronyba megcsodáltuk a kilátást is. A múzeumpedagógus segítségével pedig sok ismeretre tettek szert a gyerekek, hiszen játékos keretek között megismerkedtek a vár keletkezésével, egyes részeinek funkcióival.

Nemzeti Ünnepünk

Ezen a napon, illetve az ünnepet megelőzően sokat beszélgettünk a szabadságharcról, képeket nézegettünk, zászlót készítettünk. Játékos feladatokkal, tevékenységekkel tettük elérhetővé, gyermekközelivé tenni ezeket az eseményeket. A zászlókat elvittük a Művelődési Házhoz, ahol a Nemzeti dal című verset is elmondtuk közösen. Célunk volt, hogy erősítsük óvodásainkban a magyarságtudatot és a hazához való kötődésüket.

Víz világnapja

Az idén is elsétáltunk a folyós kúthoz, ahol minden kisgyermek ivott a vízből, sőt üvegben még az ebédhez is vittünk belőle. Megfigyeltük a víz tulajdonságait, beszélgettünk, tapasztalatokat szereztek a víz felhasználásáról. Felhívtuk figyelmüket a környezetvédelemre, hogy takarékoskodni kell a vízzel, illetve, hogy vigyáznunk kell vizeink tisztaságára. Az egészséges életmód kiemelt feladatunk, így biztattuk őket, hogy sok vizet igyanak. A Süni csoportosok tavat készítettek, melybe az általuk barkácsolt halakat ragasztották bele.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község