2015. február

Macis-hét

Február első hetén a macik kerültek a középpontba. Minden óvodás hozhatott otthonról egy plüssmackót, ami egész héten hűséges társuk volt. Macis dalokat énekeltünk, macis verset tanultunk és az ábrázolásban is ez a téma jelent meg. Megfigyeltük a február másodikai időjárást, hiszen a néphiedelem szerint, ha a medve meglátja az árnyékát, visszamegy a barlangjába és hosszú lesz még a tél. Sajnos kisütött a nap, de majd meglátjuk mikor érkezik meg a tavasz!

„Itt a farsang!”

A farsangot megelőző hét során folyamatosan készültünk a nagy napra. Feldíszítettük a termeket, álarcokat készítettünk, a legkisebbek fánkot sütöttek.

A farsangi bál reggelén a gyerekek jelmezben érkeztek meg és megkezdődött a mulatság. A délelőtt során egy bohóc látogatott meg bennünket, aki „Bőröndmese” című műsorával tette vidámabbá és színesebbé farsangunkat.

A műsor után ebédig folytatódott a tánc, a mulatozás. Örömünkre tagóvodánk gyermekei is részt vettek ezen a programon, akik szintén jól érezték magunkat nálunk.

Télűzés

Február utolsó napján elevenítettük fel ezt az ősi hagyományt. A kiszebábot körbevittük az óvoda udvarán, közben hangosan énekeltünk és csörögtünk-zörögtünk a gyerekek által készített csörgőkkel, hogy a tél messze menjen. A bábura minden bajt, betegséget ráruháztunk, végül pedig elégettük. Közben tavaszváró dalokat énekeltünk, bízva abban, hogy hamarosan megérkezik a tavasz.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község