2014. április

Húsvét

A húsvéti ünnepkör óvodánk néphagyományőrző programjának szerves részét képezi. Három hetes projekt keretében a gyerekek sokrétű ismeretet szereztek a húsvétról, a hozzá kapcsolódó néphagyományokról. A gyerekek ellátogattak családokhoz, ahol természetes környezetükben ismerkedtek a baromfiudvar lakóival, hiszen a csibe, a nyúl, a tojás fontos jelképe az ünnepnek.

Az ünnephez kapcsolódóan számos népszokást is felelevenítettünk. A sibázás alkalmával fonott vesszővel a fiúk „finoman” megütögették a lányokat, hogy szépek és egészségesek legyenek.

A zöldágjárás a tavasz érkezését jelképezi. Leveles ágakból készített kapuk alatt bújtunk át, közben szép tavaszi dalokat énekeltünk.

A komatálazás hagyományát felelevenítve a gyerekek közösségi összetartozását erősítjük. Minden csoport előtte elkészítette a sonkából, tojásból, kalácsból álló komatálát, melyből mindenkit megkínáltak a gyerekek. Jól érezték magukat, beszélgettek, közben pedig finomakat ettek.

Húsvét előtt természetesen nem maradhat el a locsolkodás, mely igen kedves hagyományunk. A fiúk illatos kölnivel meglocsolták a lányokat, akik ezért apró ajándékokkal kedveskedtek a fiúknak.

A gyermekek legnagyobb örömére a húsvéti nyuszi hozzánk is ellátogatott és ajándékokkal örvendeztette meg a gyereksereget. Rengeteg udvari játékot kaptak, amiket azonnal ki is próbáltak.

Majális

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. A gyerekek feldíszítették a fát színes szalagokkal, majd két kedves bácsi közreműködésével az udvar közepére fel is lett állítva. A szép, színes fát körbetáncoltuk és az óvodások napokig örültek a szépen feldíszített májusfának.

iskola.cece.hu

Cecei
Általános Iskola

www.cece.hu

Cece
Nagyközség

Gerlice Cece

Gerlice Néptánc
Egyesület Cece

www.vajta.hu

Vajta
Község